Hoge plinten verstek zagen

Hoge Plinten Verstek Zagen: Zo doe je dat stap voor stap

Nieuwe hoge plinten in huis? Dan wil je natuurlijk dat deze zo netjes mogelijk geplaatst worden. Het zagen van de plinten lijkt misschien een lastige klus, maar met een invalzaag en juiste verstekzaag is het zo gepiept. In deze handleiding laten we je stap voor stap zien hoe jij hoge plinten verstek zaagt als een professional.

Wat is een verstekzaag?

Een verstekzaag is een handzaag of elektrische zaag waarmee je in een hoek van 45 graden kunt zagen. Dit is handig voor bijvoorbeeld het zagen van plinten, waarbij de uiteinden in verstek gezaagd moeten worden. Verstekzagen zijn er in verschillende soorten en maten, van handzagen tot afkortzagen en radiaalzagen.

Wat heb je nodig?

Stap 1: Meet de plinten op

Meet de lengte van de muur en tel hierbij 5 tot 10 procent extra op om rekening te houden met hoekjes en schuine muren. Noteer de maten met een potlood op de plinten en zorg ervoor dat je de onderkant van de plinten markeert. Zo voorkom je dat je verkeerd zaagt.

Stap 2: Zaag de plinten op maat

Als je de maten van de hoge plinten opgeschreven hebt, is het tijd om ze op maat te zagen. Dit kun je doen met een invalzaag of cirkelzaag. Zet de zaag op de juiste diepte en zaag de plinten op maat.

Stap 3: Zaag de verstekken

Als de plinten op maat gezaagd zijn, kunnen de verstekken gezaagd worden. Dit doe je met de verstekzaag. Zet de verstekzaag op 45 graden en zorg ervoor dat de plint goed vastzit. Zaag de plint in een hoek van 45 graden en controleer of het verstek goed is. Als het verstek niet helemaal goed is, kun je de zaag nogmaals instellen en de plint nogmaals zagen.

Stap 4: Binnen- en buitenhoeken zagen

Als je straks de plinten gaat plaatsen, zul je te maken krijgen met binnen- en buitenhoeken. De hoeken tussen de muren waar de plinten elkaar raken moeten ook in verstek gezaagd worden. Meet vooraf de hoek op en stel de verstekzaag op de juiste hoek in. Zaag de plinten vervolgens in verstek en controleer of het verstek goed is.

Stap 5: Afwerken

Nadat je alle plinten hebt gezaagd en op maat gemaakt hebt, is het tijd om ze te plaatsen. Controleer nogmaals of alle plinten goed in verstek gezaagd zijn en plaats ze op de juiste plek. Gebruik de decoupeerzaag om eventuele randjes bij te werken. Vul vervolgens eventuele gaten op met plamuursel en schuur het geheel mooi glad. Je hoge plinten zijn nu klaar voor een likje verf of lak.

Veelgestelde vragen

Is een verstekzaag duur?

De prijs van een verstekzaag verschilt, ze zijn er vanaf 60 euro. Het is echter wel een investering die zich terugbetaald in de tijd.

Kan ik ook een handverstekzaag gebruiken?

Ja, je kunt ook met een handverstekzaag werken. Het nadeel hiervan is dat het veel kracht kost en dat de zaagsnede minder strak is dan bij een elektrische zaag.

Hoe weet ik welke verstekinstelling ik nodig heb?

De meeste verstekzagen hebben een hoekmeter of gradenaanduiding. Hiermee kun je de verstekzaag op de juiste hoek instellen. Controleer vooraf altijd welke hoekinstelling nodig is.

Waarom moet ik plamuursel gebruiken?

Plamuursel zorgt ervoor dat eventuele gaatjes of naden worden opgevuld en dat het geheel mooi glad wordt. Zo krijg je een strakke afwerking en zijn eventuele oneffenheden niet zichtbaar.

Kan ik verstekzagen ook huren?

Ja, je kunt verstekzagen ook huren bij de bouwmarkt of gereedschapsverhuurder. Zo hoef je niet direct een dure zaag aan te schaffen.

Met welke zaag kan ik het beste de plinten op maat zagen?

De meeste klussers kiezen voor een invalzaag of cirkelzaag om de plinten op maat te zagen. Deze zagen zijn snel en precies en zorgen voor een mooie zaagsnede.

Moet ik speciaal zaagblad gebruiken?

Als je met een elektrische zaag werkt, is het aan te raden om een zaagblad met fijne tanden te gebruiken. Hiermee krijg je een strakke zaagsnede. Voor het zagen van MDF-plinten is een zaagblad met 60 tot 80 tanden het meest geschikt.

Waarom moet ik verstek zagen?

Verstek zagen is nodig omdat de plinten anders niet mooi aansluiten op de muur. De uiteinden van de plinten worden in verstek gezaagd, waardoor ze naadloos aansluiten op elkaar en op de muur.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn plinten mooi recht hangen?

Gebruik een waterpas om te controleren of de plinten recht hangen. Dit kun je het beste doen voordat je de plinten definitief vastmaakt aan de muur. Zo kun je eventuele kleine correcties nog maken.

Kan ik de plinten ook vastnieten?

Ja, je kunt plinten ook met een tacker of nietmachine vastzetten. Let er wel op dat de spijkers niet te ver uitsteken en dat je het hout niet beschadigt.

Conclusie

Hoge plinten verstek zagen lijkt misschien een lastige klus, maar met een beetje geduld en de juiste tools is het prima te doen. Door goed te meten en de verstekzaag op de juiste hoek in te stellen, krijg je strak gezaagde plinten die naadloos op elkaar aansluiten.

Als je gebruik maakt van deze stappen en tips, krijg je de plinten netjes en snel gezaagd en weet je zeker dat de plinten perfect aansluiten op elkaar en op de muur. Succes!