Klinkers zagen: hoe doe je dat?

klinkers zagen zaag kopen

Klinkers zagen kan een lastige klus zijn, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Toch kun je dit zelf doen als je de juiste technieken toepast. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je klinkers kunt zagen en waar je op moet letten.

Benodigdheden

 1. Een haakse slijper
 2. Een diamantschijf
 3. Een veiligheidsbril
 4. Oorkappen of oordoppen
 5. Een stofmasker
 6. Een meetlint
 7. Een potlood of krijt

Stap 1: Maak de klinkers schoon

Voordat je begint met zagen, moeten de klinkers schoon zijn. Verwijder eventueel vuil en losliggende stenen en controleer of de klinkers vlak zijn. Zo voorkom je beschadigingen tijdens het zagen.

Stap 2: Meet en markeer de klinker

Meet met een meetlint de afmeting van de klinker en markeer de zaaglijn met een potlood of krijt. Zorg ervoor dat de zaaglijn recht is en dat de klinker stevig vastligt.

Stap 3: Zet de haakse slijper aan

Zet de haakse slijper aan en houd deze vast met beide handen. Laat de diamantschijf op volle snelheid draaien voordat je begint met zagen.

Stap 4: Begin met zagen

Plaats de diamantschijf op de zaaglijn en zet lichte druk op de klinker. Zaag rustig en geleidelijk door de klinker heen. Let hierbij goed op de zaaglijn en houd de klinker stevig vast. Voorkom dat je te snel zaagt, want dan kan de klinker breken.

Stap 5: Beƫindig het zagen

Als je de klinker bijna helemaal hebt doorgezaagd, kun je voorzichtig de klinker breken. Leg de klinker op een harde ondergrond met de zaaglijn naar boven en tik voorzichtig met een hamer op de klinker. Hierdoor zal de klinker op de zaaglijn breken.

Stap 6: Schuur de klinker

Na het zagen kun je de randen van de klinker afschuren. Dit kun je doen met een schuurpapier of met een schuurblok. Hierdoor worden de randen van de klinker gladder en mooier afgewerkt.

Veiligheidstips

 • Draag altijd een veiligheidsbril, oorkappen of oordoppen en een stofmasker om jezelf te beschermen.
 • Zorg ervoor dat je de haakse slijper stevig vasthoudt en draag stevige handschoenen.
 • Plaats de klinker op een stevige ondergrond voordat je begint met zagen.
 • Zorg ervoor dat er geen mensen of dieren in de buurt zijn als je gaat zagen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn klinkers het beste schoonmaken?

Je kunt de klinkers het beste schoonmaken met water en een harde borstel of een hogedrukreiniger. Zorg ervoor dat de klinkers goed droog zijn voordat je gaat zagen.

Welke diamantschijf moet ik gebruiken?

Gebruik een diamantschijf van goede kwaliteit om de klinkers te zagen. Let erop dat de diameter van de diamantschijf past bij de haakse slijper.

Hoe voorkom ik dat mijn klinkers breken tijdens het zagen?

Je voorkomt dat klinkers breken tijdens het zagen als je rustig en geleidelijk zaagt en zet niet teveel druk op de klinker. Let goed op de zaaglijn en zorg ervoor dat je klinker stevig vastligt. Als de klinker bijna helemaal is doorgezaagd, kun je voorzichtig de klinker breken met behulp van een hamer.

Moet ik de zaaglijn nat maken?

Nee, het niet nodig om de zaaglijn nat te maken. Het is wel aan te raden om de klinkers na het zagen schoon te maken met water om stof en vuil te verwijderen.

Kan ik klinkers zagen met een cirkelzaag?

Nee, het is niet aan te raden om de klinkers te zagen met een cirkelzaag. Een haakse slijper met een diamantschijf is het meest geschikt voor het zagen van klinkers.

Kan ik klinkers met een boormachine boren?

Ja, het is mogelijk om klinkers met een boormachine te boren. Gebruik hiervoor wel een speciale tegelboor of een betonboor van goede kwaliteit.

Kan ik ook gebogen zaagsneden maken in klinkers?

Ja, je kan gebogen zaagsneden maken in de klinkers. Gebruik hiervoor een losse diamantschijf en maak met de hand cirkelvormige zaagsneden. Let er wel op dat dit meer tijd en precisie vereist dan het zagen van rechte zaagsneden.

Mag ik klinkers zagen op zondag?

In Nederland is het niet verboden om klinkers te zagen op zondag, maar het kan wel overlast veroorzaken voor omwonenden. Houd hier dus rekening mee.

Kan ik betonnen klinkers zagen?

Ja, het is mogelijk om betonnen klinkers te zagen. Betonnen klinkers zijn wat harder dan bakstenen klinkers, maar met een goede diamantschijf en de juiste techniek kun je deze toch zagen.

Kan ik verschillende soorten klinkers op dezelfde manier zagen?

Ja, over het algemeen kun je verschillende soorten klinkers op dezelfde manier zagen. Wel kan het zijn dat klinkers van een zachtere steensoort iets gemakkelijker te zagen zijn dan klinkers van een hardere steensoort.

Kan ik de zaaglijn aftekenen met een stift in plaats van een potlood?

Ja, je kan de zaaglijn aftekenen met een stift in plaats van potlood. Een stift kan een duidelijker zichtbare lijn achterlaten dan een potlood.

Moet ik handschoenen dragen tijdens het zagen?

Handschoenen zijn niet verplicht tijdens het zagen, maar kunnen wel extra bescherming bieden bij het vasthouden van de klinker en het bedienen van de haakse slijper.

Kan ik zelf een haakse slijper aanschaffen?

Ja, je kan een haakse slijper aanschaffen. Haakse slijpers zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en online webshops. Zorg er wel voor dat je een haakse slijper van goede kwaliteit aanschaft.

Wat moet ik doen als de diamantschijf versleten is?

Als de diamantschijf versleten is, moet je deze vervangen. Gebruik nooit een versleten of beschadigde diamantschijf, want dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Kan ik klinkers zagen zonder haakse slijper?

Ja, het is mogelijk om klinkers te zagen zonder haakse slijper. Je kunt bijvoorbeeld ook een tegelsnijder gebruiken. Deze is vooral geschikt voor het zagen van dunne klinkers. Let wel op dat deze methode minder precies is dan het zagen met een haakse slijper.

Conclusie

Klinkers zagen is niet moeilijk als je de juiste benodigdheden hebt en de juiste technieken toepast. Door deze stappen te volgen kun je zelf klinkers zagen voor jouw tuin of oprit. Vergeet niet om altijd veiligheidshulpmiddelen te dragen en zorg ervoor dat de klinker stevig vastligt tijdens het zagen. Met een beetje oefening kun je snel en nauwkeurig klinkers zagen!