Laminaat Zagen: Hoe Je Het Met Gemak Doet

Bij het leggen van laminaatvloer, is het soms nodig om het laminaat te zagen om het passend te maken. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoe je het laminaat kunt zagen.

Hoe ziet de zaag eruit?

Voor het zagen van laminaat heb je een speciale laminaatzaag nodig. Deze zagen hebben fijne tanden en zijn ontworpen om laminaat zonder splinters te zagen.

Wat heb je allemaal nodig?

Voor het zagen van laminaat moet je zorgen dat je de volgende spullen in huis hebt:

  • Laminaatzaag
  • Meetlat
  • Potlood of stift
  • Winkelhaak
  • knecht

Stap voor stap handleiding

Stap 1: Klaarleggen

Voordat je begint met zagen, leg je het volgende gereedschap klaar: laminaatzaag, meetlat, potlood of stift, winkelhaak en een kniptang.

Stap 2: Laminaat op maat maken

Meet de afstand op waar het laminaat op maat gemaakt moet worden. Zorg er voor dat het laminaat nog iets uitsteekt in verband met de slijtlaag. Teken met een potlood of stift de lijn af aan de juiste kant van het laminaat.

Stap 3: Laminaat fixeren

Druk het laminaat stevig tegen de tafel of werkbank. Dit voorkomt splintering.

Stap 4: Zaag door het laminaat

De laminaatzaag is speciaal ontworpen om laminaat te zagen. Zorg ervoor dat je de zaag rustig door het laminaat trekt en houd de zaag schuin naar beneden gericht om splinters te voorkomen.

Stap 5: Smalle stukken afknippen

Als er nog restjes overblijven, kan je een kniptang gebruiken om dit af te knippen.

Enkele tips

Voor het beste resultaat moet je de volgende tips in gedachten houden:

  • Gebruik altijd een lintzaag, decoupeerzaag, of laminaatzaag en snijd nooit het laminaat met behulp van een cirkelzaag.
  • Over een extreem lange afstand zagen is niet goed dus zorg ervoor dat het laminaat voldoende is ondersteund tijdens het zagen.
  • Bij het zagen van het laminaat, wordt aanbevolen om een stofmasker te dragen.

Conclusie

Het zagen van laminaat is eenvoudig als je de juiste spullen in huis hebt en als je de bovenstaande stappen zorgvuldig opvolgt. Met deze tips en tricks kan je zonder problemen je laminaat op maat maken.

FAQ’s

1. Wat als ik geen laminaatzaag heb?

Je kunt dan een decoupeerzaag of een lintzaag gebruiken. Het is belangrijk dat je altijd de juiste zaag gebruikt om beschadiging te voorkomen.

2. Waarom mag je een cirkelzaag niet gebruiken?

Een cirkelzaag heeft te grote tanden en een te grove zaagsnede die het laminaat kan beschadigen.

3. Waarom moet ik het laminaat fixeren?

Door het laminaat te fixeren voorkom je splinternig. Hiermee voorkom je dat het laminaat er niet mooi uitziet na het zagen.

4. Is het zagen van laminaat schadelijk voor de gezondheid?

Ja, het stof van het laminaat kan schadelijk zijn voor de gezondheid en daarom raden wij aan een stofmasker te dragen tijdens het zagen.

5. Waarom gebruik je een knecht bij het leggen van laminaat?

Een knecht zorgt ervoor dat je het laminaat op de juiste manier in elkaar kunt klikken. Hierdoor liggen de planken strak tegen elkaar aan en krijg je een mooie vloer.

6. Hoe zorg ik ervoor dat het laminaat niet kraakt na het zagen?

Door het laminaat in de lengte te zagen of langs de nerf van de plank, voorkom je dat het laminaat kraakt na het zagen.

7. Hoe vaak moet ik een nieuw zaagblad gebruiken?

Een laminaatzaagblad gaat ongeveer 60 meter mee. Als het zaagblad bot begint aan te voelen, is het tijd voor een nieuwe zaagblad.

8. Kan ik het laminaat ook zagen door middel van een invalzaag?

Het is mogelijk om een invalzaag te gebruiken voor het zagen van laminaat. Dit is echter wel moeilijk om precies te doen.

9. Heb ik professionele gereedschap nodig om het laminaat te zagen?

Nee, je hoeft geen professioneel gereedschap te hebben. Met een laminaatzaag, meetlat, potlood, winkelhaak en een kniptang kun je het plezierig zelf doen.

10. Kan ik het laminaat met de hand zagen?

Nee, het is sterk afgeraden om laminaat met de hand te zagen. Voor het mooiste resultaat kan je het beste een speciale zaag gebruiken.