Natuursteen zagen op locatie

Natuursteen Zagen op Locatie: Een Complete Gids

Als je voor een bouwproject natuursteen nodig hebt, is het zagen van natuursteen op locatie vaak de beste oplossing. Het bespaart tijd en geld en zorgt ervoor dat je de gewenste afmetingen en vormen van de natuursteen kunt krijgen. In deze gids leer je alles wat je moet weten over natuursteen zagen op locatie.

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een natuurlijk materiaal dat wordt gevormd door geologische processen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals beeldhouwkunst, monumenten en bouwprojecten. Enkele veelvoorkomende soorten natuursteen zijn graniet, marmer, kalksteen en travertijn.

Waarom natuursteen zagen op locatie?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om natuursteen op locatie te zagen, waaronder:

 1. Je hebt exacte afmetingen of vormen nodig die niet verkrijgbaar zijn.
 2. Het transport van grote stukken natuursteen is moeilijk of duur.
 3. Je krijgt ter plaatse meer flexibiliteit in het ontwerp.
 4. Het project heeft een strakke deadline en je hebt geen tijd om te wachten op levering van kant-en-klare stukken natuursteen.

Wat heb je nodig om natuursteen op locatie te zagen?

Om natuursteen op locatie te zagen heb je de juiste apparatuur nodig, zoals:

 • Een diamantzaagblad
 • Een cirkelzaag met waterkoeling
 • Een haakse slijper met diamantschijf
 • Een elektrische steenzaag

Daarnaast heb je verschillende hulpmiddelen nodig, zoals beschermende kleding, oordopjes en stofmaskers.

Stappenplan voor natuursteen zagen op locatie

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met zagen, moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan alle veiligheidsvereisten en dat je de juiste apparatuur en hulpmiddelen hebt. Zorg ervoor dat de werkruimte is afgebakend en dat de natuursteen stevig is vastgezet.

Stap 2: Zagen met een cirkelzaag

Markeer de snijlijn op de natuursteen met een potlood. Bevestig het diamantzaagblad op de cirkelzaag en start de zaag. Zorg ervoor dat het zaagblad in contact blijft met de natuursteen en maak de snede geleidelijk aan dieper totdat je het gewenste niveau hebt bereikt.

Stap 3: Zagen met een haakse slijper

Breng de diamantschijf aan op de haakse slijper en markeer de snijlijn op de natuursteen. Zet de haakse slijper op de steen en maak langzame en gecontroleerde bewegingen. Blijf het werkstuk bevochtigen om oververhitting te voorkomen.

Stap 4: Zagen met een elektrische steenzaag

Maak gebruik van de snijschijf van de elektrische steenzaag om sneden in de natuursteen te maken. Markeer de gewenste snijlijn met een potlood. Zorg ervoor dat je de juiste zaagdiepte hebt ingesteld voordat je begint.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is een topprioriteit bij het werken met natuursteen. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen die je moet nemen:

 • Draag beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril
 • Houd je werkplek schoon en vrij van obstakels
 • Houd de zaagbladen scherp en vervang ze wanneer dat nodig is
 • Bevochtig de natuursteen tijdens het zagen om stof en oververhitting te verminderen
 • Wees uiterst voorzichtig bij het hanteren van de apparatuur
 • Zet de apparatuur uit wanneer deze niet wordt gebruikt

Voordelen van natuursteen zagen op locatie

Het zagen van natuursteen op locatie heeft veel voordelen, waaronder:

 • Meer flexibiliteit in ontwerp
 • Besparing van tijd en geld
 • Exacte afmetingen of vormen die niet verkrijgbaar zijn
 • Vermindering van transportkosten

Hoeveel kost natuursteen zagen op locatie?

De kosten voor het zagen van natuursteen op locatie variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid natuursteen die moet worden gezaagd, de gewenste afmetingen en vormen, en de gebruikte apparatuur. Gemiddeld kost natuursteen zagen op locatie tussen de €130 en €180 per uur.

Conclusie

Het zagen van natuursteen op locatie is een uitstekende optie voor bouwprojecten waarvoor maatwerk nodig is. Met de juiste apparatuur en veiligheidsmaatregelen kun je je eigen natuursteen zagen en de gewenste vormen en afmetingen realiseren.

FAQs

Hoe kies je de juiste diamantzaagblad voor natuursteen zagen?

Om de juiste diamantzaagblad voor natuursteen zagen te kiezen, moet je rekening houden met het materiaal waarin je gaat zagen. Diamantzaagbladen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en types voor verschillende materialen. Kies een zaagblad dat geschikt is voor de hardheid en het type natuursteen dat je wilt zagen.

Is het veilig om natuursteen zelf te zagen?

Het zagen van natuursteen brengt risico’s met zich mee en het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt, de zaagbladen scherp en schoon zijn, en dat je de apparatuur correct bedient.

Kan je alle soorten natuursteen op locatie zagen?

Sommige soorten natuursteen zijn moeilijker te zagen dan andere, afhankelijk van de hardheid en samenstelling. Raadpleeg een professional als je twijfelt over welke soorten natuursteen geschikt zijn voor het zagen op locatie.

Moet ik de natuursteen bevochtigen tijdens het zagen?

Ja, het bevochtigen van de natuursteen tijdens het zagen is aanbevolen om stof en oververhitting te verminderen. Gebruik een waterslang of een waterschaal om de natuursteen vochtig te houden tijdens het zagen.

Hoeveel tijd kost het om natuursteen op locatie te zagen?

De tijd die nodig is om natuursteen op locatie te zagen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de natuursteen en de gewenste vormen en afmetingen. Gemiddeld beslaat het zagen van natuursteen ongeveer 4 tot 8 uur.

Kan ik natuursteen op locatie zagen zonder professionele hulp?

Hoewel het mogelijk is om natuursteen op locatie te zagen zonder professionele hulp, raden wij het af om zelfstandig te werk te gaan. Bouwprojecten brengen risico’s met zich mee en het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en apparatuur correct te hanteren als u geen professionele ervaring hebt.

Kan ik natuursteen in verschillende vormen zagen?

Ja, natuursteen kan in verschillende vormen worden gezaagd, afhankelijk van de gebruikte apparatuur en de gewenste afmetingen. Raadpleeg een professionele natuursteenbewerker om meer te weten te komen over de verschillende methoden en vormen van natuursteen zagen.

Hoe moet ik de zaagbladen onderhouden?

Het is belangrijk om de zaagbladen op tijd schoon te maken en te controleren op slijtage. Vervang de zaagbladen wanneer ze bot of beschadigd zijn. Zorg ervoor dat de zaagbladen droog worden bewaard en niet worden blootgesteld aan vocht of warmte.

Kan ik natuursteen in bulk op locatie zagen?

Ja, natuursteen kan in bulk op locatie worden gezaagd, afhankelijk van de gewenste afmetingen en vormen. Neem contact op met een professionele natuursteenbewerker voor meer informatie over het zagen van natuursteen in bulk.

Wat is de beste manier om natuursteen op locatie te transporteren?

Het transport van natuursteen op locatie kan lastig zijn vanwege het gewicht en de grootte van de natuursteen. Zorg ervoor dat je de juiste apparatuur gebruikt om de natuursteen veilig en efficiënt te transporteren. Gebruik hiervoor een transportband of een hijskraan.

Hoe moet ik de kwaliteit van de natuursteen controleren?

De kwaliteit van de natuursteen kan worden gecontroleerd door te controleren op barsten, scheuren, onregelmatigheden of verkleuringen. Raadpleeg een professionele natuursteenbewerker voor meer informatie over hoe je de kwaliteit van natuursteen kunt controleren.