Tegel Zagen: Hoe Doe Je Dat?

Als je gaat verbouwen is het soms nodig om een tegel te zagen. Dit kan zijn om een hoek af te snijden of om de tegel in een specifieke vorm te krijgen. Tegels zijn vaak erg hard en breekbaar, dus het is belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier doet, zonder dat de tegel kapot gaat. In deze gids zullen we je laten zien hoe je tegels op de juiste manier kunt zagen.

Wat heb je nodig?

  • Tegels
  • Een tegelzaag of een diamantschijf
  • Een liniaal of meetlint
  • Een potlood of pen
  • Een veiligheidsbril
  • Een stofmasker

Hoe kies je de juiste zaag?

Voordat je begint met zagen, moet je een geschikte zaag kiezen. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van het type tegel dat je wilt zagen. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

Tegelzaag

Als je veel tegels moet zagen, is het de moeite waard om in een speciale tegelzaag te investeren. Tegelzagen zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en gereedschapswinkels en zijn ontworpen om snel door tegels te snijden. Ze hebben vaak een waterreservoir om de zaag te koelen en stofvorming te verminderen. Dit is echter wel duurder dan andere opties.

Diamantschijf

Een diamantschijf is een goedkopere optie voor het zagen van tegels. Je kunt deze in een gewone haakse slijper plaatsen. Diamantschijven zijn ontworpen om door harde materialen zoals tegels te snijden. Dit is wel minder precies dan met een tegelzaag.

Hoe moet je de tegel markeren?

Voordat je begint met zagen, moet je de tegel markeren waar je wilt zagen. Hier zijn enkele tips:

Gebruik een liniaal of meetlint

Meten is weten. Gebruik een liniaal of meetlint om nauwkeurige metingen te doen. Teken de snijlijn met een potlood of pen.

Gebruik een sjabloon

Als je meerdere tegels moet zagen met dezelfde vorm, kan het de moeite waard zijn om een sjabloon te maken. Print bijvoorbeeld de vorm die je nodig hebt en knip hem uit. Leg de sjabloon op de tegel en teken de vorm af met je potlood.

Hoe zaag je de tegels?

Als je de tegel hebt gemarkeerd, kan je beginnen met zagen. Hierbij volgt stap voor stap hoe je dat doet:

Stap 1: Zet een veiligheidsbril en stofmasker op

Tegels kunnen tijdens het zagen splinters afschieten. Bescherm je ogen en longen met een veiligheidsbril en stofmasker.

Stap 2: Maak de zaag klaar

Als je een tegelzaag gebruikt, controleer dan of er voldoende water in het reservoir zit. Als je een diamantschijf gebruikt, plaats hem dan op de haakse slijper.

Stap 3: Zaag de tegel

Zet de tegel vast op een vlakke ondergrond en begin langzaam te zagen. Houd de tegel stevig vast met je andere hand. Zaag langzaam en in één vloeiende beweging. Laat het gereedschap het werk doen, oefen geen te hoge druk uit.

Stap 4: Maak de zaagsnede af

Als je bijna bij het einde bent, zaag dan voorzichtig zodat je de tegel niet breekt. Zorg ervoor dat de plaat niet hoeft te kraken.

Bekijk onze tutorial

Als je liever een visuele handleiding hebt, bekijk dan de tutorial van onze expert:

Tutorial: Tegels zagen

Bekijk onze tutorial op YouTube waarin we je stap voor stap laten zien hoe je tegels op de juiste manier kunt zagen.

Veelgestelde vragen

Hoe dik mogen tegels zijn om met een tegelzaag te zagen?

Tegels met een dikte van maximaal 2 cm kunnen gemakkelijk met een elektrische tegelzaag worden gezaagd.

Moet ik bij het zagen van een tegel met een diamantschijf een touwtje gebruiken?

Ja, het is raadzaam om een touwtje te gebruiken om de diamantschijf op de juiste manier geleidt te hebben tijdens het zagen. Dit voorkomt dat de tanden van de diamantschijf losgelaten worden en de tegel onnodig beschadigen.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat de tegel breekt tijdens het zagen?

Zorg ervoor dat de tegel goed vastgehouden wordt en gebruik niet te veel druk tijdens het zagen. Start ook zachtjes om ervoor te zorgen dat de zaagsnede goed begint.

Kan ik ook andere materialen met een tegelzaag zagen?

Ja, met de juiste diamant-tipped blade kan je ook andere materialen zagen zoals marmer, graniet, en keramiek.

Heb ik speciale opleidingen/training nodig om tegels te zagen?

Nee, je hebt geen speciale training of opleiding nodig om tegels te zagen. Echter, let wel op dat je beschikt over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en volg de richtlijnen in het stappenplan zodat je het correct en veilig doet.

Kan ik een oude tegel opnieuw zagen?

Het is niet raadzaam en vaak zelfs onmogelijk om oude tegels opnieuw te zagen omdat deze al gespleten zijn geweest en daardoor kwetsbaar zijn.

Hoe onderhoud ik een tegelzaag?

Maak na ieder gebruik de tegelzaag schoon. Haal overtollige stof weg uit de zaag en zorg ervoor dat er geen vuil vast komt te zitten in de zaag.

Mijn diamantschijf wordt heet tijdens het zagen. Is dit normaal?

Ja, dit is normaal. De diamantschijf wordt tijdens het zagen erg heet. Zorg er wel voor dat hij niet te heet wordt en laat hem regelmatig even afkoelen. Dit kan ook als er te veel druk uitgevoerd is tijdens het zagen.

Wat is beter: een tegelknipper of tegelzaag?

Het is moeilijk om te zeggen welke beter is omdat dit afhankelijk is van wat je met de tegels moet doen. Tegelknippers zijn over het algemeen beter voor het knippen en breken van de tegel en tegelzagen zijn beter voor het maken van precieze sneden in de tegel.

Kan ik met een tegelzaag ook ronde vormen zagen?

Dit is afhankelijk van de grootte van de tegelzaag die je gebruikt en de grootte van de ronde vorm die je wilt zagen. In de meeste gevallen is het mogelijk, maar dit vergt meer oefening en tevens hulpmiddelen om de ronding nauwkeurig over te nemen op de tegel.

Moet ik de tegel nat houden tijdens het zagen?

Als je met een tegelzaag werkt, moet je het waterreservoir vullen. Het water koelt de zaag af en vermindert stofvorming. Bij een diamantschijf kan het voorkomen dat de las aan de diamantschijf gaat vernaakken. Zorg voor een paar seconden enkele seconden om de diamant te koelen.

Kan ik tegels zagen zonder gereedschap?

Het is niet mogelijk om tegels te zagen zonder speciaal gereedschap. Gereedschap is nodig om de tegels te zagen zonder ze te breken.

Wat kost een tegelzaag?

Dit verschilt per type en grootte, maar voor een goede tegelzaag betaal je vaak tussen de € 200,- en € 1000,-. Voor een diamantschijf betaal je minder, deze zijn er al vanaf €15,-

Waar moet ik op letten als ik een tegelzaag koop?

Bij het aanschaffen van een tegelzaag moet je rekening houden met de grootte, de capaciteit en de prijs van de zaag. Koop een zaag die past bij de grootte tegels die je van plan bent te zagen en je budget.

Mag ik tegels zagen met een tafelcirkelzaag?

Nee, het is niet veilig om tegels met een tafelcirkelzaag te zagen. Deze machines zijn niet gemaakt om tegels of andere harde materialen te zagen en kunnen gevaarlijk zijn om te gebruiken.

Wat moet ik doen als de tegel breekt tijdens het zagen?

Stop meteen. Het is belangrijk om te onderzoeken waarom de tegel breekt om het in de toekomst te kunnen voorkomen – denk hierbij aan: teveel druk uitvoeren of het niet goed vasthouden van de tegel. Gooi de gebroken tegel weg en begin opnieuw.

Kan ik mijn oude diamantschijf vervangen?

Ja, het is raadzaam om de diamantschijf te vervangen als deze bot of beschadigd is. Dit zal de kwaliteit van het zagen verbeteren.

Kan ik tegels zagen met een multitool?

Ja, een multitool kan gebruikt worden om te zagen, maar is niet de meest geschikte keuze voor tegels. Een tegelzaag is beter geschikt om de klus sneller en veiliger te klaren.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is tegels zagen niet zo moeilijk als het lijkt. Met de juiste gereedschappen, veiligheidsmaatregelen en technieken kun je tegels snel en gemakkelijk zagen voor al je verbouwingsprojecten. Vergeet niet altijd veiligheidsmaatregelen te nemen en je alvast goed te informeren voordat je begint. Veel succes met het zagen van tegels!