Kunststof zagen met Cirkelzaag: Handige Tips en Trucs

Kunstof zagen met cirkelzaag zaag kopen

Kunststof is een veelzijdig materiaal dat in verschillende industriële en huishoudelijke toepassingen wordt gebruikt. Het zagen van kunststof kan echter een uitdaging zijn, vooral als je niet de juiste tools of technieken gebruikt. Een cirkelzaag is een handig hulpmiddel voor het zagen van kunststof, als je weet hoe je het moet gebruiken. In dit artikel delen we handige tips en trucs voor het zagen van kunststof met een cirkelzaag.

Wat is een cirkelzaag?

Een cirkelzaag is een elektrisch gereedschap waarmee je verschillende materialen kunt zagen, zoals hout, metaal en kunststof. Het bestaat uit een ronde schijf met scherpe tanden die ronddraait om het materiaal te zagen. Cirkelzagen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en configuraties, afhankelijk van de toepassing en het type materiaal dat je gaat zagen.

Welke soorten kunststof kunnen worden gezaagd met een cirkelzaag?

Niet alle soorten kunststof kunnen worden gezaagd met een cirkelzaag. Sommige kunststoffen zijn gevoelig voor smelten, verbranding of breuk tijdens het zaagproces. Hier zijn enkele kunststoffen die je veilig kunt zagen met een cirkelzaag:

 • Acrylglas
 • PVC
 • ABS
 • Polycarbonaat
 • Polyetheen

Welke uitrusting heb je nodig om kunststof te zagen met een cirkelzaag?

Om kunststof te zagen met een cirkelzaag, heb je de volgende apparatuur nodig:

 • Een cirkelzaag
 • Een zaagblad geschikt voor het zagen van kunststof
 • Een veiligheidsbril
 • Gehoorbescherming
 • Een meetlint
 • Een potlood of markeerstift voor het markeren van de snijlijn

Hoe kun je een cirkelzaag instellen voor het zagen van kunststof?

Voordat je begint met zagen, moet je de cirkelzaag op de juiste manier instellen voor het zagen van kunststof. Hier zijn de stappen:

Stap 1: Kies het juiste zaagblad

Kies een zaagblad dat geschikt is voor het zagen van kunststof. Het zaagblad moet een fijne of middelgrote tand hebben om de kunststof glad te zagen zonder braam of rafels.

Stap 2: Pas de bladhoogte aan

Stel de bladhoogte zo in dat de tanden van het zaagblad iets hoger uitkomen dan de dikte van het materiaal dat je gaat zagen. Zo wordt het risico op beschadiging van het materiaal verlaagd.

Stap 3: Pas de diepte aan

Pas de diepte van het zaagblad aan zodat het zaagblad alleen door het materiaal gaat en niet door de knipplaat of de werktafel. Dit vermindert het risico op beschadiging van het zaagblad en andere delen van de cirkelzaag.

Hoe kun je kunststof veilig zagen met een cirkelzaag?

Veiligheid is een belangrijke overweging bij het zagen van kunststof met een cirkelzaag. Hier zijn enkele veiligheidsmaatregelen die je moet nemen:

Stap 1: Draag persoonlijke beschermingsmiddelen

Draag een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen stof en splinters. Draag ook gehoorbescherming om je oren te beschermen tegen het geluid van de zaag.

Stap 2: Gebruik een geleiderail

Een geleiderail kan je helpen om rechte sneden te maken en voorkomt dat het zaagblad van richting verandert.

Stap 3: Markeer de snijlijn

Markeer de snijlijn duidelijk met een potlood of markeerstift om te voorkomen dat je per ongeluk naast de lijn zaagt.

Stap 4: Houd de cirkelzaag stevig vast

Houd de cirkelzaag stevig vast met beide handen en duw de zaag langzaam door het materiaal. Laat het gewicht van de zaag het werk doen; vermijd te veel druk op de zaag uit te oefenen.

Stap 5: Werk in een goed geventileerde ruimte

Zaag kunststof altijd in een goed geventileerde ruimte om blootstelling aan giftige dampen te voorkomen.

Hoe onderhoud je je cirkelzaag voor het zagen van kunststof?

Onderhoud is essentieel om de levensduur en de prestaties van je cirkelzaag te optimaliseren. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van je cirkelzaag voor het zagen van kunststof:

Stap 1: Reinig het zaagblad

Veeg na elk gebruik het zaagblad schoon met een zachte doek om vuil, hars en andere verontreinigingen te verwijderen. Verwijder ook eventuele achtergebleven zaagsel of stof.

Stap 2: Smeer het zaagblad

Smeer het zaagblad van tijd tot tijd met smeermiddel om wrijving en slijtage te verminderen.

Stap 3: Bewaar de cirkelzaag op een droge plaats

Bewaar de cirkelzaag op een droge plaats en bedek het met een hoes om het te beschermen tegen stof en vocht.

Conclusie

Een cirkelzaag is een handige tool voor het zagen van kunststof, mits je de juiste zaagblad en technieken gebruikt. Door het volgen van deze tips en trucs is het zagen van kunststof eenvoudiger en veiliger dan ooit tevoren.

FAQ’s

Hoe kies je het juiste zaagblad voor het zagen van kunststof?

Kies een zaagblad met een fijne of middelgroot tand, dat geschikt is voor het zagen van kunststof. Controleer of het zaagblad het juiste formaat heeft voor je cirkelzaag.

Wat zijn de meest voorkomende kunststoffen die gezaagd worden met een cirkelzaag?

Enkele van de meest voorkomende kunststoffen die met een cirkelzaag worden gezaagd, zijn acrylglas, PVC, ABS, polycarbonaat en polyetheen.

Hoe voorkom je dat het materiaal tijdens het zagen breekt of smelt?

Om te voorkomen dat het materiaal tijdens het zagen breekt of smelt zet je de bladhoogte en de diepte van het zaagblad correct om te voorkomen dat het zaagblad door de knipplaat of de werktafel snijdt. Ga langzaam en rustig te werk, zodat het zaagblad tijd heeft om het materiaal te zagen zonder oververhitting of breuk.

Wat is een geleiderail?

Een geleiderail is een accessoire dat aanwezig is bij de cirkelzaag. Het is een hulpmiddel dat je helpt om rechte sneden te maken. Je kunt de geleiderail vastzetten op het oppervlak waar je wilt zagen en de cirkelzaag geleiden langs de geleiderail.

Hoe kan ik mijn cirkelzaag smeren?

Je kan een cirkelzaag smeren door het aanbrengen van het smeermiddel op de tanden van het zaagblad en het in te wrijven met een zachte doek. Zorg ervoor dat het smeermiddel gelijkmatig verdeeld wordt over het hele blad.

Kan ik verschillende soorten kunststof zagen met dezelfde zaagblad?

Nee, verschillende soorten kunststoffen vereisen verschillende soorten zaagbladen. Kies het zaagblad dat geschikt is voor het type kunststof dat je gaat zagen.

Kan ik een cirkelzaag gebruiken voor het zagen van metaal?

Ja, je kunt een cirkelzaag gebruiken voor het zagen van metaal, maar je hebt wel een ander type zaagblad nodig dan bij kunststof. Kies een zaagblad dat geschikt is voor metaal.

Hoe kan ik mijn cirkelzaagblad scherp houden?

Je kan een cirkelzaag scherp houden voor het vermijden van materiaal dat harder is dan het zaagblad bij het zagen. Houd het blad schoon en scherp door het regelmatig te slijpen. Breng het blad naar een professionele slijperij als je niet zeker weet hoe je het zelf moet doen.

Wat moet ik doen als het zaagblad vast komt te zitten tijdens het zagen van kunststof?

Als het zaagblad vast komt te zitten tijdens het zagen van kunststof moet je de cirkelzaag onmiddellijk uitschakelen en het zaagblad verwijderen. Controleer op vuil, stof of obstakels die het blad vast kunnen houden en verwijder deze voorzichtig. Slijp of vervang het zaagblad als het beschadigd is.

Kan ik een cirkelzaag gebruiken voor het maken van gebogen sneden in kunststof?

Ja, met een geschikt zaagblad en de juiste techniek kun je gebogen sneden maken in kunststof. Echter, is het beter om hiervoor een decoupeerzaag te gebruiken. Een decoupeerzaag is speciaal bedoeld voor gebogen sneden.